Založ si blog

Pár slov k meditácií

 

Pravidelný zvyk meditácie je jednou z najlepších činností, ktorou môžte zlepšiť kvalitu svojho života. Jej veľká výhoda spočíva v jej jednoduchosti. Môžete ju použiť kdekoľvek, kedykoľvek a vždy dosiahnete jej okamžité výhody. Koľko iných zvykov funguje na takomto princípe?

Veľa ľudí má stále predstavu, že meditácia je niečo, čo sa musí robiť s učiteľom, v nejakom zenovom centre alebo kresťanskom kláštore. Ale v skutočnosti to je jednoduchá činnosť sústredenia sa na vlastné dýchanie zatiaľ čo sedíte v svojom aute, alebo vo vlaku, alebo ste v kaviarni alebo vo svojej kancelárií.

Niekedy skutočne stačia jedna až dve minúty pokiaľ ste zaneprázdnený. Neexistuje žiadne ospravedlnenie prečo sa tomu nevenovať, pokiaľ praktická realizácia spočíva v jednoduchom, časovo nenáročnom princípe.

Prečo meditovať?

Aký má dôvod vytvárať si tento malý denný zvyk meditácie? Je pre to veľa dôvodov a uvediem tie najzákladnejšie:

  • Meditácia uvoľňuje stres a navodzuje ukľudnenie
  • Jej praktizovaním zlepšujete svoju „mindfulness“(všímavosť, plná prítomnosť) čo sa odráža do zvládania každodenných aktivít
  • „Mindfulness“ pomáha pri zmene vašich návykov (zbavenie sa zlých/zavedenie dobrých), umožňuje lepšie vychutnanie života, ktorý nám často uniká medzi prstami, jednoduchší a kľudnejší život a prítomnosť vo všetkom čo vykonávate
  • Bolo potvrdené viacerými štúdiami, že meditácia má výrazný vplyv na psychický život ako zlepšenie sústredenia, pamäte, sebaovládania, prežívania šťastia, atď.
  • Niektoré štúdie meditácie indikujú tiež jej vplyv na fyzické zdravie akým je zlepšenie metabolizmu, tepovejfrekvencie, dýchania, krvného tlaku atď.

Meditácia má mnoho výhod, ktoré je niekedy ťažké definovať. Začnete lepšie chápať a rozumieť samému sebe a vyformujete si nový spôsob sebauvedomenia. Ako si môžeme niekedy sami rozumieť, keď nemáme v svojom živote žiaden priestor a čas pre počúvanie samého seba, pre skúmanie vlastných emócií a myšlienkových pochodov? Tak ako spoznávame druhých aktívnym počúvaním by sme mali spoznávať aj samého seba.

Jednoducho povedané, sadnúť si počas dňa na pár minút meditácie dokáže priniesť veľké uvoľnenie a pokoj, ktoré predstavujú v dnešnej dobe nedostatkový artikel. A to samé je plne dostačujúci dôvod začať meditovať.

Ako začať?

Najdôležitejšie je vytvorenie pravidelného denného zvyku a na to netreba žiadne zložité schémy.

1. Zaviažte sa vykonať ju aspoň 2 minúty denne. Začať stačí jednoducho, pretože potrebujeme len vytvorenie návyku. Môžte ju praktizovať aj 5 minút ak sa na to cítite, ale povinný záväzok, ktorý treba denne splniť sú 2 minúty.

2. Vyberte si čas a spúšťač. Nie je potrebný presný čas dňa, ale všeobecný čas ako je ráno, keď vstanete, alebo počas obedných hodín. Spúšťač by malo byť niečo, čo robíte pravidelne, ako vypitie vašej prvej rannej kávy, umývanie zubov, obed, alebo príchod domov z roboty alebo školy.

3. Nájdite si tiché miesto. Najlepšie sú na toto skoré rána, ešte predtým ako sa ostatní zobudia a začnú robiť hluk. Takéto miesto sa dá nájsť tiež niekde v parku napríklad. Nezáleží až tak na tom kde, pokiaľ tam dokážete chvíľu sedieť bez toho aby vás niekto rušil.

4. Sadnite si pohodlne. Neriešte veľmi spôsob ako správne sedieť, čo mať oblečené alebo na čom sedieť. Niekto rád sedáva na zemi na poduške, opretý o stenu.  Tí, ktorým to je pohodlné sedávajú v pozícií lotosového kvetu (turecký sed),  ale kľudne si môžte sadnúť aj na stoličku alebo gauč ak vám je sedenie na zemi nepohodlné.

5. Začnite len 2 minútami. Toto je skutočne dôležité. Veľa ľudí si pomyslí, že dokážu meditovať aj 15-30 minút a naozaj dokážu. Ale toto nie je test na zistenie ako ste silný na vydržanie v meditácií. Primárny cieľ je vytvorenie dlhotrvajúceho návyku meditácie. Na to nám ideálne vyhovujú spomínané dve minúty. Je naozaj jednoduchšie začať týmto spôsobom, a taktiež je úspešnosť vytvorenia tohto návyku vyššia pri nižších požiadavkách aktivity. Ak to zvládnete praktizovať celý týždeň, môžete predĺžiť meditáciu na 5-7 minút. Ak vám to pôjde 2 týždne môžete predĺžiť na 10 minút, po troch týždňoch na 15 minút a na 20 minút ak to zvládnete celý mesiac.

6. Sústreďte sa na svoj dych. Ako sa nadýchnete, sledujte svoj dych ako vchádza cez nosné dierky, potom do vášho hrdla, pľúc a žalúdka. Seďte vystretý, oči môžte mať otvorené, ale pozerajte sa na zem kúsok pred seba bez zaostrenia na konkrétny predmet. Ak je vám to lepšie so zavretými očami, zavrite si ich. Ako vydychujete, sledujte znovu svoj dych ako vychádza z vášho tela jednotlivými časťami.  Ak vám to pomôže, počítajte si nádychy a výdychy do 10 a potom odznova. Ak sa stratíte v počítaní, začnite od začiatku. Ak bude vaša myseľ behať niekde inde (čo bude), nepotláčajte tie myšlienky, venujte im chvíľu pozornosť a potom sa jemne presuňte sústredením znovu na váš dych. Tento proces opakujte tých pár minút vašej meditácie. Na začiatku vám to moc nepôjde, nenechajte sa odradiť, všetko je to len prax.

A to je všetko. Je to veľmi jednoduchá praktika, ale je potrebné ju robiť 2 minúty každý deň, po rovnakom spúšťači každý deň.  Vydržte to mesiac a vytvoríte si pravidelný denný návyk a potom to už všetko pôjde samo.

Zdroj: zenhabits.net

 

Modlitba a šťastie

30.07.2014

Pred pár týždňami som písal blog o šťastí s malým návodom založeným na viacerých psychologických štúdiách. Štúdie sa zaoberali skúmaním aktivít, ktoré značne prispievali k zvýšenému pocitu prežívania dlhodobého šťastia. Základné praktiky, ktorých efekt bol skúmaný, spočívali v každodennom opakovanom uvedomovaní si vecí za ktoré je človek [...]

Čo ste o vzťahoch možno nepočuli

15.06.2014

„Vzťah je ako žralok. Musí sa neustále posúvať dopredu, inak zahynie.“ Woody Allen Muži aj ženy sú v rovnakej miere zodpovední za neúspechy vo vzťahoch, takže úspech vášho vzťahu leží vo vašich rukách.V skutočnosti je myšlienka, že vy a váš partner máte pracovať na vašom vzťahu, úplne nesprávna. Váš vzťah pracuje na vás. Tak [...]

Tajomstvo šťastia

08.06.2014

Nedávno som pred spaním pozeral na TED-e prednášku Shawna Anchora zo série „Work Smarter“. Po dopozeraní som bol nútený sa zamyslieť nad štandardne rozbehanými vecami vo svojom živote. Často krát prežívame svoj život ako na bežiacom páse. Častý stres, naháňačky a každodenná rutina nám vytvára ten pocit rozbehnutého vlaku, ktorý nejde zastaviť. Poznáte ten [...]

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07, aktualizované: 19:04

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

michalhornak

.životný štýl. náboženstvo. psychológia .filozofia. história. sexualita. evolúcia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 318265x
Priemerná čítanosť článkov: 7402x

Autor blogu

Kategórie