Založ si blog

Kresťanská konšpirácia menom Halloween

Počas týchto sviatkov ako každý rok zaplavili moju FB stenu dookola pozdieľané články o tom, aký je Halloween zlý a ako by ho kresťan nemal sláviť, lebo je to americký pohanský rituál datujúci sa do predkresťanskej doby, ktorý vykonávali strašní druidi vraždiaci nevinné obete. Niektorí zachádzajú tak ďaleko, že tvrdia, že oslavou Halloweenu sa oslavuje samotný satan. Je to ale naozaj tak? Poďme sa pozrieť na fakty.

Composer Camille Saint-Saëns' piece Danse Macabre draws on the late-medieval allegory of "the Dance of Death" — pictured here in a painting of the same name by Frans Francken

Pre mnohých to bude možno šok, ale pôvod Halloweenu tak, ako ho poznáme a slávime dnes je kresťanský viac než sa môže zdať. To, že je Halloween 31. októbra zariadil pápež a spôsob jeho slávenia je výsledkom stredovekej katolíckej zbožnosti.

Je síce pravda, že Kelti v Írsku a Británii oslavovali Samhain okolo 31. októbra, ale málokto už vie, že takéto festivaly mali na konci väčšiny ostatných mesiacov. Halloween síce prekrýva obdobie, na ktoré pripadá aj Samhain, ten sa ale slávi jednoznačne inak, ako koledami po domoch s vyrezávanými tekvicami. To je to isté ako Vianoce prekrývajúce obdobie, keď sa slávili Saturnálie, alebo Mithrove narodeniny. Sú preto pohanské alebo satanistické?

Halloween padol na posledný októbrový deň kvôli sviatku všetkých svätých, anglicky All Hallows, ktorý je 1. novembra. Sviatok na oslavu všetkých svätých v nebi bol pôvodne slávený 13. mája, ale pápež Gregor III (741AD) ho posunul na 1. november. Neskôr v roku 840, pápež Gregor IV nariadil slávenie sviatku všetkých svätých v celej cirkvi. Takto sa sviatok dostal aj do Írska.

Saint OdilioDeň pred sviatkom sa slávila večerná vigília s názvom predvečer sviatku všetkých svätých, po anglicky „All Hallows Even“, alebo skrátene „Hallowe‘en“. V týchto časoch nemal Halloween žiadny veľký význam ani pre kresťanov a už vonkoncom nie pre dávno mŕtvych keltských pohanov.

V roku 998, sv. Odilio, opát veľkého kláštora v Cluny v Severnom Francúzsku pridal nový sviatok na 2. novembra. Išlo o deň modlitieb za duše všetkých verných zosnulých. Tak sa sviatok s názvom spomienka na všetkých verných zosnulých rozšíril z Francúzska do zvyšku Európy.

Cirkev teda mala sviatok pre všetkých, ktorí boli v nebi a v očistci. Čo ale s tými čo nie sú ani tam ani tam? Írskych katolíkov táto dilema trápila a mysleli aj na nešťastné duše v pekle. Predsa len, pokiaľ počas osláv duší v nebi a očistci vynecháme tie, ktoré sú v pekle, môžu byť natoľko nešťastné, že začnú robiť problémy. Taká bola jednoduchá, ale úprimná logika írskych katolíkov a tak sa stalo zvykom, že 31. októbra na Halloween ľudia búchali na hrnce a panvice, aby dali zatrateným vedieť, že sa na nich nezabudlo. V Írsku si teda spomínali na kompletne všetkých mŕtvych, aj keď klérus tomu nebol moc naklonený a deň všetkých zatratených sa nikdy nedostal do cirkevného kalendára.

Toto ale ešte stále nie je náš súčasný Halloween. Dneska sa v tento deň oblieka do rôznych kostýmov a masiek, čo nevonia vôbec Írsky. Tento zvyk pochádza z Francúzska a vznikol v období 14. a 15. storočia. Ako vieme, Európu v neskorom stredoveku zasahovali opakujúce sa vlny moru, obávanej „čiernej smrti“, ktorá vykynožila skoro polovicu Európanov. Nie je prekvapujúce, že sa katolíci začali v tých časoch viac zaoberať posmrtným životom a smrťou samotnou.

Na spomienku všetkých verných zosnulých 2. novembra sa začalo sláviť viac omší a taktiež vznikali umelecké reprezentácie, ktoré mali každému pripomínať jeho smrteľnosť. Tieto reprezentácie sú známe pod názvom „danse macabre“, alebo „tanec smrti“ a boli často maľované na steny na cintorínoch a zobrazovali diabla, ktorý vedie do hrobu v reťaziach pápežov, kráľov, ženy, rytierov, sedliakov atď. Táto reprezentácia bola tiež používaná ako divadelné predstavenia, v ktorom sa ľudia prezliekali do kostýmov, predstavujúcich rôzne formy smrti.

Francúzi sa však prezliekali do kostýmov 2. novembra a nie na Halloween a Íri mali Halloween, ale neprezliekali sa. Spojenie týchto dvoch prvkov katolíckej zbožnosti vzniklo v britských kolóniách v Severnej Amerike, keď sa začali medzi sebou brať Írski a Francúzski katolíci. Írske zameranie na peklo dodalo takto francúzskej maškaráde trochu viac morbidity.

Zbieranie sladkostí a klasické americké „trick or treat“ sa síce u nás nerealizuje, ale tiež ho spomeniem, kvôli bludom, ktoré tvrdia, že ide o pohanský rituál kedy si takto zlí pohania brávali aj ľudské obete a všetko preklínali. Za tradíciu „trick or treat“ môžu neúmyselne anglickí katolíci. Medzi rokmi 1500 až 1700 nemali katolíci v Anglicku legálne práva, platili vysoké dane, boli väznení a slúženie omše bolo hrdelným zločinom.

I wonder if they make a Guy Fawkes mask...Voči tomuto sa anglickí katolíci prirodzene búrili a niekedy nie najšťastnejším spôsobom. O najznámejší pokus odporu sa pokúsil Guy Fawkes (predloha pre film V ako Vendeta), ktorý chcel pušným prachom vyhodiť do povetria celý anglický parlament aj s kráľom Jakubom I. Spiknutie bolo ale odhalené a Fawkes bol 5. novembra popravený.

5. novebra sú v Anglicku dodnes oslavy dňa Guya Fawksa. Počas tohto dňa si v tom období skupiny protestantov nasadzovali masky a v noci vtrhávali ku katolíkom a vyžadovali od nich pivo a koláče pre oslavu ich dňa Guya Fawksa: „trick or treat“.

Takto sa trick or treat dostalo do Ameriky s prvými anglickými osadníkmi. V časoch americkej revolúcie sa na kráľa Jakuba a Guya Fawksa dávno zabudlo, ale tradícia trick or treat bola tak zakorenená, že sa presunula na 31. október, deň írsko-francúzskej maškarády. Táto zmes rôznych tradícií kresťanských imigrantov sa v štátoch stala po roku 1800 ustálenou tradíciou.

Na záver by som ešte spomenul, že väčšina argumentov, ktoré kresťania používajú proti Halloweenu pochádza z roku 1980 z pamfletov amerického fundamentalistu Jacka Chicka, ktorý okrem vedenia vojny proti satanskému Halloweenu veril, že katolíci nie sú kresťania, že katolíci uctievajú babylonské božstvá a že katolícka cirkev vytvorila islam, komunizmus a slobodomurárstvo, aby podvrátila skutočné kresťanstvo. A jeho perličkou bolo tiež tvrdenie, že katolícka cirkev tajne vychovala Hitlera aby vykonal genocídu na židoch.

Tento pán si navymýšľal rozprávky o druidských rituáloch a v podstate skoro všetky argumenty, ktoré som zachytil v slovenských článkoch proti halloweenu. Najsmutnejšie je, keď pseudoargumenty tohto človeka používajú samotní katolíci bez snahy preveriť si zdroj informácie.

 

Takže áno, je dôležité zachovať aj lokálne tradície a ísť tej babke zapáliť sviečku, prežiť ticho citnorína a uctiť si predkov v rodine vďaka ktorým tu sme aj my. Žiadnym spôsobom sa to však nebije so sviatkom Halloween, ktorý ako sme videli, má rovnako kresťanské korene.

 

Zdroje:

The Catholic Origins of Halloween, By Father Augustine Thompson, O.P., associate professor of religious studies at the University of Virginia. BA, MA, The Johns Hopkins University; BA (Philosophy), MDiv, Dominican School of Philosophy & Theology; PhD, University of California, Berkeley, online:

http://www.ucatholic.com/blog/the-catholic-origins-of-halloween/

Halloween, Jack Chick, and Anti-Catholicism By Scott P. Richert, onilne:

http://catholicism.about.com/od/Halloween/p/Halloween-Jack-Chick-And-Anti-Catholicism.htm

 

 

 

Modlitba a šťastie

30.07.2014

Pred pár týždňami som písal blog o šťastí s malým návodom založeným na viacerých psychologických štúdiách. Štúdie sa zaoberali skúmaním aktivít, ktoré značne prispievali k zvýšenému pocitu prežívania dlhodobého šťastia. Základné praktiky, ktorých efekt bol skúmaný, spočívali v každodennom opakovanom uvedomovaní si vecí za ktoré je človek [...]

Čo ste o vzťahoch možno nepočuli

15.06.2014

„Vzťah je ako žralok. Musí sa neustále posúvať dopredu, inak zahynie.“ Woody Allen Muži aj ženy sú v rovnakej miere zodpovední za neúspechy vo vzťahoch, takže úspech vášho vzťahu leží vo vašich rukách.V skutočnosti je myšlienka, že vy a váš partner máte pracovať na vašom vzťahu, úplne nesprávna. Váš vzťah pracuje na vás. Tak [...]

Tajomstvo šťastia

08.06.2014

Nedávno som pred spaním pozeral na TED-e prednášku Shawna Anchora zo série „Work Smarter“. Po dopozeraní som bol nútený sa zamyslieť nad štandardne rozbehanými vecami vo svojom živote. Často krát prežívame svoj život ako na bežiacom páse. Častý stres, naháňačky a každodenná rutina nám vytvára ten pocit rozbehnutého vlaku, ktorý nejde zastaviť. Poznáte ten [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

michalhornak

.životný štýl. náboženstvo. psychológia .filozofia. história. sexualita. evolúcia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 317069x
Priemerná čítanosť článkov: 7374x

Autor blogu

Kategórie