Založ si blog

Sodomský paškvil KBS

Ako kresťan a katolík cítim morálnu zodpovednosť ostro sa vyhraniť voči obsahu a forme pastierskeho listu, ktorý bol v kostoloch čítaný na prvú adventnú nedeľu. Ide o závažnú vec, lebo daný list predstavuje oficiálne vyhlásenie hierarchicky najvyššej autority slovenských katolíkov. To nie je vyhlásenie dedinského farára, ale konferencie všetkých slovenských biskupov.

V danom liste je toľko negatívnych a radikálne zovšeobecňovaných problémov, žeby som nemal problém pripísať autorstvo krajnej pravici. A v týchto kruhoch predpokladám, že bude mať list najväčší úspech.

Som presvedčený, že čo sa presadzovania gender ideológie týka, ide o celospoločenskú otázku, ktorej aplikácia sa dotýka všetkých ľudí v spoločnosti. Preto je nevyhnutný dialóg na odbornej úrovni s odbornými argumentami.

Ku konkrétnemu obsahu a forme sa nebudem vyjadrovať lebo si myslím, že sa k tomu dostatočne vyjadril Michal Brat vo svojom otvorenom liste KBS. Pokúsim sa ale o malú analógiu:

“Naša snaha je vytvorenie skutočnej komunity ľudí…homosexualita je symptómom degenerácie, ktorá môže zničiť náš národ…homosexuáli predstavujú asociálny prvok spoločnosti a hrozbu morálnej čistoty národa…tolerancia homosexuality spôsobuje dekadenciu národa…”

Vyššie uvedené výroky nie sú z pastierskeho listu, ani od žiadneho kresťana, ale z preslovov Adolfa Hitlera. Myslím si ale, že istý nádych formy a výrazov je nebezpečne analogický. Nemôžem si pomôcť, ale niekde hlboko v pudovom podvedomí som pri počúvaní toho listu jasne identifikoval nepriateľa a emócia strachu a agresie volala po lynčovaní nepriateľa. Pre mňa to bol síce len konštrukt mysle, ale obávam sa, že sú ľudia, ktorým sa môžu tieto emócie zakoreniť reálne.

 

 Zdroj:

Adolf Hitler, quoted in N H Baynes, The Speeches of Adolf Hitler, Oxford University Press, 1942, Volume I.

 

Modlitba a šťastie

30.07.2014

Pred pár týždňami som písal blog o šťastí s malým návodom založeným na viacerých psychologických štúdiách. Štúdie sa zaoberali skúmaním aktivít, ktoré značne prispievali k zvýšenému pocitu prežívania dlhodobého šťastia. Základné praktiky, ktorých efekt bol skúmaný, spočívali v každodennom opakovanom uvedomovaní si vecí za ktoré je človek [...]

Čo ste o vzťahoch možno nepočuli

15.06.2014

„Vzťah je ako žralok. Musí sa neustále posúvať dopredu, inak zahynie.“ Woody Allen Muži aj ženy sú v rovnakej miere zodpovední za neúspechy vo vzťahoch, takže úspech vášho vzťahu leží vo vašich rukách.V skutočnosti je myšlienka, že vy a váš partner máte pracovať na vašom vzťahu, úplne nesprávna. Váš vzťah pracuje na vás. Tak [...]

Tajomstvo šťastia

08.06.2014

Nedávno som pred spaním pozeral na TED-e prednášku Shawna Anchora zo série „Work Smarter“. Po dopozeraní som bol nútený sa zamyslieť nad štandardne rozbehanými vecami vo svojom živote. Často krát prežívame svoj život ako na bežiacom páse. Častý stres, naháňačky a každodenná rutina nám vytvára ten pocit rozbehnutého vlaku, ktorý nejde zastaviť. Poznáte ten [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

michalhornak

.životný štýl. náboženstvo. psychológia .filozofia. história. sexualita. evolúcia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 318308x
Priemerná čítanosť článkov: 7403x

Autor blogu

Kategórie