Založ si blog

Nový ateizmus s empatiou

atheist

Ariane Sherine s Richardom Dawkinsom

Po vyhláseniach pápeža Františka a jeho obdivuhodnom prístupe k neveriacim, ma ešte viac potešil blog z opačného tábora. Ariane Sherine, známa tiež z britskej „Ateistickej Autobusovej Kampane“, ktorú robila spolu s Richardom Dawkinsom, napísala pred pár dňami článok o jej premene vnímania ateizmu. Hlavné posolstvo jej cesty spočíva v tom, že dnes považuje za dôležitejšiu vľúdnosť.

Takéto gestá sú veľmi vzácna vec pomáhajúca vytvoreniu kultúry dialógu a búrania predsudkov, ktoré sa v hojnom počte nachádzajú a šíria na oboch stranách. Rovnako ako gestá a vyhlásenia pápeža nahnevali mnohých konzervatívnych kresťanov, Ariane rozrušila a vyvolala protireakcie u dogmatických ateistov. Tak to ale funguje, kto hovorí pravdu úprimne a nahlas, nahnevá ľudí, ktorí fungujú v zabehnutých koľajach svojho myslenia strážiac si jeho neomylnosť za každú cenu.

Rovnako ako František nepoprel základy toho, čomu verí, ani Ariane sa nevzdáva ateistického náhľadu na svet. To je ale úplne v poriadku, pretože v pluralitnej spoločnosti je diverzita názorov legitímna, ba dokonca prospešná. To, čo zmenila a chcela by zmeniť aj u ostatných, je prístup k veriacim. Píše, že väčšina jej ateistických priateľov nálepkuje veriacich ako “idiotov”, “kreténov” alebo “imbecilov”. Pred piatimi rokmi síce robila to isté, ale dnes sa pýta otázku: “Ako si môže niekto myslieť, že urážaním veriacich im pomôžu zbaviť sa názorov, ktorých sa pevne držia?”

Náboženstvo je podľa nej zmesou pekných ideí, nelogických vyhlásení a problematických princípov. Ak ale človeka priťahujú k náboženstvu pekné idey a snaha byť lepším človekom, ateista, ktorý takéhoto človeka uráža, ho nielenže nezbaví viery, ale ho ešte aj uistí v tom, že ateizmus nie je preňho vhodný. Kto by už len chcel byť členom skupiny zahorknutých, sarkastických a elitárnych jedincov? Takýmto spôsobom sa ľudia, ktorí sa nazývajú humanistami, správajú  nehumánne, čím popierajú vlastnú konzistentnosť. Ariane vyzýva humanistické organizácie, aby apelovali na hodnoty humanizmu aj v dialógoch s nábožnými ľuďmi.

Nenávisť a sarkazmus k nábožensky zmýšľajúcim ľuďom podľa nej nikam nevedie. Plne sa s jej názorom stotožňujem a rozoberal som ho bližšie v blogu Náboženstvo a psyché. Za schodnú cestu považuje Arien prístup k týmto ľudom s láskou, ktorá má ďaleko silnejšie schopnosti presviedčania. Vedieť povedať, že: “Nemyslím si, že máš pravdu, ale rešpektujem tvoje právo si to myslieť. Toto je ale môj pohľad na vec…” vedie k pokojnej a konštruktívnej debate.

Spomína tiež priateľov moslimov, ktorí sú rovnako liberálni ako ona, alebo priateľku, ktorá verí v Boha, a Ariane ju považuje za jednu z najmúdrejších ľudí, akých pozná. Naráža tým na problém škatuľkovania celej skupiny ľudí čiernobielym vnímaním. Článok zakončuje známym výrokom: “Militantný kresťan zastrelí potratového doktora, militantný islamista odpáli na sebe bombu a militantný ateista napíše knihu.” Tvrdí, že to síce môže byť pravda, ale knihy, ktoré píšu, bývajú plné ostrého sarkazmu a zraňujúcich predsudkov, ktoré väčšinu odradia. Ak majú ateisti možnosť zmeniť svet aj skrze písanie kníh, prečo tieto knihy nenaplniť vľúdnosťou?

Naposledy som tlieskal katolíckemu pápežovi, teraz môj potlesk v rovnakej veci patrí ateistickej aktivistke.

 

Zdroj:

Ariane Sherine, The scathing slurs of my fellow atheists make me despair,rationalist.org.uk, 6TH JANUARY 2014

 

Modlitba a šťastie

30.07.2014

Pred pár týždňami som písal blog o šťastí s malým návodom založeným na viacerých psychologických štúdiách. Štúdie sa zaoberali skúmaním aktivít, ktoré značne prispievali k zvýšenému pocitu prežívania dlhodobého šťastia. Základné praktiky, ktorých efekt bol skúmaný, spočívali v každodennom opakovanom uvedomovaní si vecí za ktoré je človek [...]

Čo ste o vzťahoch možno nepočuli

15.06.2014

„Vzťah je ako žralok. Musí sa neustále posúvať dopredu, inak zahynie.“ Woody Allen Muži aj ženy sú v rovnakej miere zodpovední za neúspechy vo vzťahoch, takže úspech vášho vzťahu leží vo vašich rukách.V skutočnosti je myšlienka, že vy a váš partner máte pracovať na vašom vzťahu, úplne nesprávna. Váš vzťah pracuje na vás. Tak [...]

Tajomstvo šťastia

08.06.2014

Nedávno som pred spaním pozeral na TED-e prednášku Shawna Anchora zo série „Work Smarter“. Po dopozeraní som bol nútený sa zamyslieť nad štandardne rozbehanými vecami vo svojom živote. Často krát prežívame svoj život ako na bežiacom páse. Častý stres, naháňačky a každodenná rutina nám vytvára ten pocit rozbehnutého vlaku, ktorý nejde zastaviť. Poznáte ten [...]

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

michalhornak

.životný štýl. náboženstvo. psychológia .filozofia. história. sexualita. evolúcia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 318356x
Priemerná čítanosť článkov: 7404x

Autor blogu

Kategórie