Sodomský paškvil KBS

2. decembra 2013, michalhornak, Sexualita Viera

Ako kresťan a katolík cítim morálnu zodpovednosť ostro sa vyhraniť voči obsahu a forme pastierskeho listu, ktorý bol v kostoloch čítaný na prvú adventnú nedeľu. Ide o závažnú vec, lebo daný list predstavuje oficiálne vyhlásenie hierarchicky najvyššej autority slovenských katolíkov. To nie je vyhlásenie dedinského farára, ale konferencie všetkých slovenských biskupov.

V danom liste je toľko negatívnych a radikálne zovšeobecňovaných problémov, žeby som nemal problém pripísať autorstvo krajnej pravici. A v týchto kruhoch predpokladám, že bude mať list najväčší úspech.

Som presvedčený, že čo sa presadzovania gender ideológie týka, ide o celospoločenskú otázku, ktorej aplikácia sa dotýka všetkých ľudí v spoločnosti. Preto je nevyhnutný dialóg na odbornej úrovni s odbornými argumentami.

Ku konkrétnemu obsahu a forme sa nebudem vyjadrovať lebo si myslím, že sa k tomu dostatočne vyjadril Michal Brat vo svojom otvorenom liste KBS. Pokúsim sa ale o malú analógiu:

“Naša snaha je vytvorenie skutočnej komunity ľudí…homosexualita je symptómom degenerácie, ktorá môže zničiť náš národ…homosexuáli predstavujú asociálny prvok spoločnosti a hrozbu morálnej čistoty národa…tolerancia homosexuality spôsobuje dekadenciu národa…”

Vyššie uvedené výroky nie sú z pastierskeho listu, ani od žiadneho kresťana, ale z preslovov Adolfa Hitlera. Myslím si ale, že istý nádych formy a výrazov je nebezpečne analogický. Nemôžem si pomôcť, ale niekde hlboko v pudovom podvedomí som pri počúvaní toho listu jasne identifikoval nepriateľa a emócia strachu a agresie volala po lynčovaní nepriateľa. Pre mňa to bol síce len konštrukt mysle, ale obávam sa, že sú ľudia, ktorým sa môžu tieto emócie zakoreniť reálne.

 

 Zdroj:

Adolf Hitler, quoted in N H Baynes, The Speeches of Adolf Hitler, Oxford University Press, 1942, Volume I.