Založ si blog

Spomaliť svoj život

“Príroda sa neponáhľa, napriek tomu vždy všetko stihne.“ Lao Tzu

 

„Pokoj vám zanechávam, svoj pokoj vám dávam. Nech sa vám srdce nevzrušuje a nestrachuje.“ Ježiš Nazaretský

Je iróniou nášho moderného sveta, že nové technológie sú vyrábané s cieľom ušetriť nám čas, a my ten čas používame často len na robenie ďalších vecí pričom náš život je hektickejší ako predtým. Život beží tak rýchlo, že si ho často nedokážeme ani vychutnať. Samozrejme to tak nemusí byť, a je len na každom z nás ako sa k tomu postavíme.

Spomaliť tempo nášho života znamená vytvoriť si čas na vychutnanie rána, namiesto šialeného ponáhľania do práce. Znamená to vychutnanie si čohokoľvek, čo práve robíme, ocenenie prírody a skutočnú prítomnosť pri rozhovore s blízkymi, namiesto neustáleho pripojenia na iPhone, alebo notebook, namiesto neustáleho myslienia na práce a emaily. Znamená to zjednodušiť celý systém práce a naučiť sa robiť poriadne jednu vec, ako rozlietane desať vecí naraz.

Spomaliť tempo nášho života je vedomá voľba a veľa krát nie zrovna najľahšia, ale vedúca k hlbšiemu oceneniu života a celkového prežívania šťastia.

Ľudia z celého sveta hľadajú spôsoby ako taký stav dosiahnuť. Existuje pár základných pravidiel, ktoré boli životom mnohých, aj mojím vlastným overené. Rád sa s nimi podelím. Je to múdrosť spoločná celému ľudstvu.

Robte menej. Je ťažké spomaliť, keď robíte desať vecí naraz. Je potrebné sa vedome rozhodnúť robiť menej. Sústrediť sa skutočne len na to dôležité a vynechať to ostatné. Je dobré spraviť medzery medzi jednotlivými povinnosťami a stretnutiami počas dňa aby bol daný deň pokojnejší.

Buďte prítomný. Nestačí len spomaliť, je potrebné byť plne mysľou prítomný pri čomkoľvek čo robíte. Ak sa prichytíte pri rozmýšľaní o niečom, čo treba spraviť, alebo niečom čo sa stalo, alebo niečom čo sa má stať..jemne sa priveďte späť do prítomného momentu. Sústredte sa na to čo sa deje práve teraz. Na vašu aktivitu, na prostredie a ľudí okolo vás. Vyžaduje si to prax, ale je to nevyhnutné.

Odpojte sa. Nebudte stále pripojený. Ak zo sebou stále nosíte mobil, vypnite ho občas. Ak pracujete na počítači celý deň, nájdite si čas odísť od neho a spraviť iné veci. Byť pripojený celý čas znamená byť subjektom neustálych rušení. Sme konštantne pod stresom informácií, ktoré príjmame. Je ťažké spomaliť, keď neustále sledujeme, či nemáme nové správy.

Sústreďte sa na ľudí. Často trávime čas s rodinou a priateľmi a pritom tam s nimi v skutočnosti nie sme. Sme tam, ale naše mysle sú pri veciach, ktoré máme ešte spraviť. Počúvame, ale v skutočnosti myslíme na seba a na to čo povieme. Toto je údelom každého z nás a všetci to poznáme, ale s vedomým úsilím  je možné vyhnúť sa tomu a byť plne prítomný s osobou, s ktorou ste. Ak sa to naučíme, aj krátky čas strávený s blízkymi môže byť plnší. Potom sa s priateľmi skutočne viac spájame, ako len stretáme.

Naučte sa akceptovať sa. Je dôležité prijať seba samého vrátane celej našej minulosti, zlyhaní a obmedzení. Treba očakávať, že budeme robiť chyby, ale treba sa naučiť z daných chýb poučiť. Poučiť sa z vlastnej skúsenosti je cestou múdrosti. Naučte sa sledovať emócie, ktoré vás rozrušujú a udalosti, ktoré ich spustili, ale bez analyzovania, racionalizovania, alebo hodnotenia vašich reakcií. Predídete tak mnohým potlačeným a nevyriešeným sporom.

Akceptujte ostatných. Je dôležité naučiť sa bez podmienok akceptovať druhých ľudí. Ak máte nejaké výhrady voči nim, nikdy ich neupozorňujte a nepoučujte, keď ste nahnevaný. Toto u nich spôsobí obranný mechanizmus, ktorý otočí celú situáciu proti vám. Počkajte kým sa ukľudníte a potom ponúknite radu, ktorá môže byť prijatá pretože vychádza z vášho záujmu a nie hnevu.

Odstránťe prehnanú skupinovú identifikáciu. Toto je spôsob ako sa príliš neupínať na kulturálne podmienky, stereotypy a prílišnú identifikáciu s hodnotami našej skupiny. Pomôže to priniesť otvorenosť k zmene nás samých a za hranice lojálnosti našej skupiny.

Nemeňte nasilu prirodzený beh vecí. Ak sa stane niečo, čo prekazilo naše plány a predstavy, okamžite sa to snažíme spontánne zmeniť. Naša prvá reakcia by ale mala byť otvorenosť tomu, čo sa deje. Keď sa pokazia naše plány, „nepokazíme“ sa zároveň aj my sami. Toto nás naučí akceptovať zložité situácie, ktoré sa nám v živote stávajú. Až potom sa môžeme rozhodnúť čo s nimi spravíme.

Oceňte prírodu. Mnohí z nás sú zavretý vo svojich kanceláriách, školách, domoch, autách a vlakoch väčšinu času a málokedy máme čas ísť von. A často keď aj sme vonku, tak telefonujeme, alebo si vybavujeme niečo na mobile. Je dôležité chodiť von s cieľom pozorovať prírodu, nadýchať sa čerstvého vzduchu a vychutnať si krásu zelene. Je dobré cvičievať vonku a precítiť dotyk vody, vetra a zeme na vlastnom tele.

Jedzte pomalšie. Namiesto nahádzania jedla čo najrýchlejšie dolu krkom, čo vedie k prejedaniu a nevychutnaniu si jedla, naučte sa jesť pomalšie. Vychutnajte si každé sústo a sústreďte sa na jednotlivé chute. Jesť pomaly má dve výhody a to nasýtenie z menšieho množstva jedla a lepšie vychutnanie samotnej chute. Taktiež je dobré pridať do jedálnička zdravú stravu a naučiť sa robiť jedlá s mnohými koreninami, ktoré vedia zabezpečiť ešte lepšiu chuť ako klasická soľ, alebo vysmážanie.

Jazdite pomalšie. Rýchla jazda je skoro každodenná záležitosť v našom rýchlom svete, a často je aj zodpovedná za mnoho nehôd, stresu a zbytočne minutého paliva. Je dobré naučiť sa spomaliť aj pri jazdení. Vychutnať si okolie. Spraviť si z jazdy pokojný čas určený napríklad aj na kontempláciu. Jazda bude tak príjemnejšia a bezpečnejšia.

Vychutnajte si čokoľvek. Toto je spojené s vlastnosťou byť prítomný, ale ide to ešte ďalej. Nech robíte čokoľvek, budte plne prítomný a skúste nájsť každý aspekt danej činnosti a vychutnať si tie príjemné. Napríklad pri umývaní riadov, namiesto rýchleho zbavenia sa toho ako nudnej povinnosti, skúste sa sústrediť na pocit a dotyky tečúcej teplej vody a samotných riadov. Nakoniec to môže byť naozaj činnosť ktorú si vychutnáte, keď sa to naučíte vidieť týmto spôsobom. To všetko platí aj na ostatné činnosti ako umývanie auta, vysávanie, utieranie prachu…Život si viete ďaleko viac vychutnať ak sa naučíte toto jednoduché pravidlo.

Dýchajte. Ak cítite, že sa všetko okolo vás zrýchľuje a máte stres, zastavte, a hlboko sa nadýchnite. Potom ešte pár krát, podľa potreby. Skúste precítiť vzduch, ktorý vdychujete do pľúc a stres, ktorý pocítite pomaly odchádzať. Sústredením sa na každé vdýchnutie vás vráti späť do prítomnosti, a ukľudní vás.

Skúsenosti sú prebraté z projektu zenhabits.netcentringprayer.com a prežité a overené vlastným životom.

 

Modlitba a šťastie

30.07.2014

Pred pár týždňami som písal blog o šťastí s malým návodom založeným na viacerých psychologických štúdiách. Štúdie sa zaoberali skúmaním aktivít, ktoré značne prispievali k zvýšenému pocitu prežívania dlhodobého šťastia. Základné praktiky, ktorých efekt bol skúmaný, spočívali v každodennom opakovanom uvedomovaní si vecí za ktoré je človek [...]

Čo ste o vzťahoch možno nepočuli

15.06.2014

„Vzťah je ako žralok. Musí sa neustále posúvať dopredu, inak zahynie.“ Woody Allen Muži aj ženy sú v rovnakej miere zodpovední za neúspechy vo vzťahoch, takže úspech vášho vzťahu leží vo vašich rukách.V skutočnosti je myšlienka, že vy a váš partner máte pracovať na vašom vzťahu, úplne nesprávna. Váš vzťah pracuje na vás. Tak [...]

Tajomstvo šťastia

08.06.2014

Nedávno som pred spaním pozeral na TED-e prednášku Shawna Anchora zo série „Work Smarter“. Po dopozeraní som bol nútený sa zamyslieť nad štandardne rozbehanými vecami vo svojom živote. Často krát prežívame svoj život ako na bežiacom páse. Častý stres, naháňačky a každodenná rutina nám vytvára ten pocit rozbehnutého vlaku, ktorý nejde zastaviť. Poznáte ten [...]

Belgicko, Európsky parlament, polícia

Krajná pravica tu nie je vítaná. Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán

16.04.2024 17:26

Medzi pozvanými boli tiež niekdajší kandidát na prezidenta Francúzska Éric Zemmour alebo jeden zo strojcov brexitu Nigel Farage.

nehoda, auto

Tínedžer s dvomi promile alkoholu si sadol za volant, po nehode chcel ujsť

16.04.2024 17:20

Mladíka zadržal policajt, ktorý náhodou prechádzal okolo.

Vladimir Putin

Na oslavy vylodenia spojencov do Normandie pozvali Rusko, nie však Putina

16.04.2024 17:06

Šéf Kremľa nebude pozvaný z dôvodu agresívnej vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine.

zubár, zuby, zubný kaz,

Dolinková sa chystá šetriť na pacientoch. Zdravý chrup sa stáva výsadou bohatých

16.04.2024 17:00

Náplasťou na rastúce ceny za zdravý chrup boli aspoň sčasti benefity zdravotných poisťovní. Od mája však pacienti o ne prídu.

michalhornak

.životný štýl. náboženstvo. psychológia .filozofia. história. sexualita. evolúcia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 318081x
Priemerná čítanosť článkov: 7397x

Autor blogu

Kategórie