Založ si blog

Prečo sme často nešťastní?

„Nič nie je dobré ani zlé, takým či onakým robí veci len naše myslenie“ Wiliam Shakespeare
 

Často krát je naším najväčším zdrojom nešťastia neschopnosť akceptovať veci také aké sú. Bez súdenia a bez stálej túžby aby bolo všetko inak.  Ak prežívame niečo, čo sa nám nepáči, túžime po tom aby to bolo inak, aby to bolo lepšie. A to je ľudská prirodzenosť, alebo skôr niečo zakorenené v našej kultúre.

Korene tohto neštastia nespočívajú priamo v tom, že chceme aby boli veci inak, ale v našom rozhodnutí, že sme s nimi neni spokojní, v našom odsúdení a označení danej veci nálepkou „zlá“, namiesto toho aby sme si uvedomili, že to nie je ani zlé ani dobre, ale len to jednoducho „je“.

Namiesto neustáleho súdenia a nespokojnosti by sme sa mali naučiť veci akceptovať také aké sú a ako vo svete jednoducho fungujú a snažili sa pochopiť prečo také sú  prijať ich.

Môžeme to aplikovať na čokoľvek: či už na ľudí v práci, alebo v škole, alebo na prácu politikov a depresívne správy, ktoré nám média predostierajú každý deň. Prijmite tie veci také aké sú, a snažte sa pochopiť prečo.

Ušetrí vám to mnoho skleslej nálady, pretože nebudete rozmýšlať spôsobom, že všetko okolo vás je zlé a nanič. Znamená to ale, že nemôžete potom veci meniť? Vôbec nie. Ale snažte sa o zmenu nie preto, že všetko je zlé a negatívne, ale pre samotný proces zmeny, učenia a rastu.

Môžeme spraviť tento svet lepším miestom? Znovu, takéto uvažovanie predpokladá, že momentálne je tento svet zlým a negatívnym miestom. Namiesto toho je lepšie povedať, že svet je taký aký je – to znamená že nie je ani dobrý ani zlý. To v nijakom prípade nebráni tomu aby ste pomáhali ostatným a snažili sa o vlastný rast aby ste vo svete niečo zmenili. Ale nie preto, že teraz ste zlý, alebo preto že svet je teraz zlý, ale preto, že to je cesta ktorú ste si osobne zvolili a ste s ňou stotožnený.

Ak sa prichytíte pri tom ako súdite a rozmýšlate ako by to mohlo byť všetko inak – a to je vec pri ktorej sa prichytíme všetci – skúste iný prístup – prijatie situácie a jej porozumenie. Verím, že tento prístup vás bude viesť k novým a veľmi zaujímavým výsledkom vo vašom živote.

„Buďte spokojný s tým, čo máte a radujte sa z vecí, aké sú. Keď si uvedomíte, že nie je nič, čo chýba, celý svet patrí vám.“ Lao Tzu

Zdroj:

Myšlienky z projektu zenhabits.net

 

Modlitba a šťastie

30.07.2014

Pred pár týždňami som písal blog o šťastí s malým návodom založeným na viacerých psychologických štúdiách. Štúdie sa zaoberali skúmaním aktivít, ktoré značne prispievali k zvýšenému pocitu prežívania dlhodobého šťastia. Základné praktiky, ktorých efekt bol skúmaný, spočívali v každodennom opakovanom uvedomovaní si vecí za ktoré je človek [...]

Čo ste o vzťahoch možno nepočuli

15.06.2014

„Vzťah je ako žralok. Musí sa neustále posúvať dopredu, inak zahynie.“ Woody Allen Muži aj ženy sú v rovnakej miere zodpovední za neúspechy vo vzťahoch, takže úspech vášho vzťahu leží vo vašich rukách.V skutočnosti je myšlienka, že vy a váš partner máte pracovať na vašom vzťahu, úplne nesprávna. Váš vzťah pracuje na vás. Tak [...]

Tajomstvo šťastia

08.06.2014

Nedávno som pred spaním pozeral na TED-e prednášku Shawna Anchora zo série „Work Smarter“. Po dopozeraní som bol nútený sa zamyslieť nad štandardne rozbehanými vecami vo svojom živote. Často krát prežívame svoj život ako na bežiacom páse. Častý stres, naháňačky a každodenná rutina nám vytvára ten pocit rozbehnutého vlaku, ktorý nejde zastaviť. Poznáte ten [...]

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

michalhornak

.životný štýl. náboženstvo. psychológia .filozofia. história. sexualita. evolúcia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 317079x
Priemerná čítanosť článkov: 7374x

Autor blogu

Kategórie