Založ si blog

Lucidné snívanie pod lupou

Pred rokom som písal blog o lucidných snoch, kde som zhrnul krátke pozadie tohto fenoménu s radami, ako tento stav dosiahnuť a vedieť s ním pracovať. Potom som mal v tejto oblasti menšiu odmlku. Schopnosť lucidného snívania u mňa neprestala, ale nemal som už toľko času sa tomu venovať. V súčasnosti sa k tejto téme chcem znovu vrátiť a pokračovať, pretože samotný fenomén ponúka fascinujúce a doposiaľ neprebádané oblasti ľudského vedomia.

Takým znovu oživením tejto témy, bol pre mňa rozhovor v rádiu FM, kde sme sa o lucidných snoch bavili s magistrom Marmanom z katedry psychológie Univerzity Komenského. Bolo pre mňa povzbudením, že sa o túto tematiku zaujíma na Slovensku aj akademická obec, aj keď magister Marman je zrejme jedným z prvých.

Aké je vlastne fyziologické, alebo biologické pozadie lucidného snívania? Náš mozog pracuje v rôznych fázach mozgových vĺn, ktoré predstavujú elektrickú aktivitu mozgu. Delta vlny (0,5-3Hz) predstavujú stav straty vedomia, alebo veľmi hlbokého spánku. Theta vlny (4-8Hz)  predstavujú stav mozgu pri meditácií, alebo relaxácií.  Alfa vlny (8-12Hz) predstavujú stav miernej relaxácie, ako napr. pri vyložených nohách a poháre vína.  Pokiaľ sme ale plne prebudení, aktívne sústredení a analyticky rozmýšľame, náš mozog beží na Beta vlnách (12-38Hz).

waves

V ktorej fáze sa nachádzajú naše lucidné sny? V Delta vlnách, kde snívame? Nie, lebo v lucidných snoch je naše vedomie prebudené a aktívne. Takže v Beta vlnách? Nie. Štúdia vykonaná v Neurologickej laboratórií vo Frankfurte v roku 2009 zistila, že náš mozog počas lucidných snov pracuje na ešte vyššej frekvencii ako sú Beta vlny[1] . Pri lucidnom snívaní náš mozog pracuje na gama vlnách (38-90Hz). To znamená, že počas lucidných snov je vaše vedomie dokonca silnejšie a aktívnejšie, než počas skutočného bdelého aktívneho rozmýšľania!

dorsolateral-prefrontal-cortex1Počas lucidného snívania bola zaznamenaná zvýšená aktivita v temennom laloku, a to konkrétne v časti s názvom dorsolateral prefrontal kortex.[2]  Je to oblasť, kde dochádza k uvedomeniu si sna. Táto oblasť je počas bežného REM spánku deaktivovaná a nachádza sa v nej naša krátkodobá pamäť. Na udržanie aktivity v tejto oblasti sa musí snívajúci sústrediť na to, aby sen pokračoval a súčasne na to, aby nezabudol, že je to sen. Toto je jedna zo základných a náročných vecí, ktoré sa musí naučiť ovládať každý, kto chce pracovať s lucidnými snami.

Prečo by sa ale niekto mal zaujímať o nejaké lucidné sny? Nie sme často krát radi, že sa nám podarí vôbec na tých pár hodín zaspať, a nieto ešte riešiť niečo ďalšie? Lucidné sny určite nie sú pre každého, ale schopnosť mať ich nie ani vzácna. Synder a Gackenbach (1988) v svojej štúdií zistili, že 58% populácie aspoň raz v živote zažila lucidný sen a 21% ich má raz, alebo viac krát mesačne.[3] Taktiež zistili, že jedinci, ktorí majú často lucidné sny vykazujú vyššiu potrebu sebapoznania, vyššiu mieru kreativity a vyšší dojem kontroly nad svojim životom. Od roku 1980 bol zaznamenaný zvýšený nárast lucidných snov u ľudí až o 25%. Prečo teda takto snívať?

Spektrum využitia lucidných snov je skutočne obrovské. Jednak bol dokázaný ich terapeutický účinok[4] a používajú sa v terapii na liečbu nočných môr[5], alebo v rámci naratívnej terapie na liečbu depresie a sebapoškodzovania.[6] Okrem psychologického využitia, ľudia pracujúci s týmito snami ich využívajú kreatívnym a pre nich veľmi obohacujúcim spôsobom. Maliari tak v noci snívajú o obraze, ktorý si dokonale prezrú a zapamätajú a následne ho maľujú, alebo programátori, ktorí dlho nevedia rozlúsknuť nejakú časť kódu, snívajú o ňom a následne ho v sne na obrazovke nájdu. Naše myslenie je počas lucidného snívania ďaleko aktívnejšie a otvorenejšie (Gama vlny), vďaka čomu môžeme mať priamy vhľad k problémom, ktoré by sme za bdenia riešili ďaleko náročnejšie.

A pokiaľ vás nezaujali praktické výhody, vždy môže byť lucidný sen zábavou a objavovaním úplne novej a neprebádanej reality, kde sa môžu stať realitou všetky vaše sny, o ktorých v reálnom živote len snívate. Ono to funguje a s trochou trpezlivosti a snaženia sa môžete stať scenáristom vlastných snov.

A pre tých, ktorých zaujíma niečo viac, než len vedieť lietať, hýbať predmetmi, vytvárať a meniť snové prostredia, postavy atď., pripomínam, že Freud tvrdil, že sen je kráľovskou cestou k porozumeniu nevedomých procesov[7] a Jung, že sny predstavujú kompenzáciu jednostranného vedomého postoja odhalením jeho odvrátenej strany[8]. Lucidný sen tak predstavuje dokonalý nástroj na sebapoznávanie a odhaľovanie zákutí vlastnej mysle a vlastného nevedomia, ku ktorému by sme za iných okolností pri vedomí nedostali.

V ďalšej časti budem písať o histórií lucidného snívania naprieč rôznych kultúr a období a zistíte, že prvé záznamy o tejto ľudskej aktivite sa objavili už 1000 rokov pred našim letopočtom.  Prajem dnes dobrú noc a úspešné prebúdzanie do snov.

 

Zdroje: 

[1] Ursula Voss et al., “Lucid Dreaming: A State of Consciousness with Features of Both Waking and Non-Lucid Dreaming,” Sleep 32, no. 9 (September 1, 2009): 1191–1200.

[2] Michelle Neider et al., “Lucid Dreaming and Ventromedial Versus Dorsolateral Prefrontal Task Performance,” Consciousness and Cognition 20, no. 2 (June 2011): 234–244, doi:10.1016/j.concog.2010.08.001.

[3] Thomas J. Snyder and Jayne Gackenbach, “Individual Differences Associated with Lucid Dreaming,” in Conscious Mind, Sleeping Brain, ed. Jayne Gackenbach and Stephen LaBerge (Springer New York, 1988), 221–259, http://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4757-0423-5_10.

[4] Paul Tholey, “A Model for Lucidity Training as a Means of Self-Healing and Psychological Growth,” in Conscious Mind, Sleeping Brain, ed. Jayne Gackenbach and Stephen LaBerge (Springer New York, 1988), 263–287, http://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4757-0423-5_11.

[5] Victor I. Spoormaker and Jan van den Bout, “Lucid Dreaming Treatment for Nightmares: A Pilot Study,” Psychotherapy and Psychosomatics 75, no. 6 (2006): 389–394, doi:10.1159/000095446.

[6] Milan Colic, “Kanna’s Lucid Dreams and the Use of Narrative Practices to Explore Their Meaning,” International Journal of Narrative Therapy & Community Work 2007, no. 4 (2007): 19.

[7] Sigmund Freud, The Interpretation Of Dreams (Kessinger Publishing, 2004).

[8] Carl Gustav Jung, Dreams (Routledge, 2002).

Modlitba a šťastie

30.07.2014

Pred pár týždňami som písal blog o šťastí s malým návodom založeným na viacerých psychologických štúdiách. Štúdie sa zaoberali skúmaním aktivít, ktoré značne prispievali k zvýšenému pocitu prežívania dlhodobého šťastia. Základné praktiky, ktorých efekt bol skúmaný, spočívali v každodennom opakovanom uvedomovaní si vecí za ktoré je človek [...]

Čo ste o vzťahoch možno nepočuli

15.06.2014

„Vzťah je ako žralok. Musí sa neustále posúvať dopredu, inak zahynie.“ Woody Allen Muži aj ženy sú v rovnakej miere zodpovední za neúspechy vo vzťahoch, takže úspech vášho vzťahu leží vo vašich rukách.V skutočnosti je myšlienka, že vy a váš partner máte pracovať na vašom vzťahu, úplne nesprávna. Váš vzťah pracuje na vás. Tak [...]

Tajomstvo šťastia

08.06.2014

Nedávno som pred spaním pozeral na TED-e prednášku Shawna Anchora zo série „Work Smarter“. Po dopozeraní som bol nútený sa zamyslieť nad štandardne rozbehanými vecami vo svojom živote. Často krát prežívame svoj život ako na bežiacom páse. Častý stres, naháňačky a každodenná rutina nám vytvára ten pocit rozbehnutého vlaku, ktorý nejde zastaviť. Poznáte ten [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

michalhornak

.životný štýl. náboženstvo. psychológia .filozofia. história. sexualita. evolúcia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 317068x
Priemerná čítanosť článkov: 7374x

Autor blogu

Kategórie