Založ si blog

Kultúra dialógu a právo na život

Posvätnosť života, právo na potrat, to všetko sú témy ostro rezonujúce našou spoločnosťou a viac ako inde, práve tu je nevyhnutnosť viesť otvorený dialóg. Dialóg bez potreby presadzovania ideológie, alebo akejkoľvek agendy, lebo taký dialóg stráca všetky predpoklady toho, čím má dialóg byť.

Ladislav Hanus často písal o pestovaní kultúry dialógu a o tom, že ako kresťania musíme byť pripravení na éru pluralizmu. Nie budovať barikády a polarizovať spoločnosť, ale naučiť sa kultúrne viesť dialóg aj s ideovo úplne odlišnými skupinami. Bohužiaľ, situácia na Slovensku je v stave silnej polarizácie kresťanskej a sekulárnej kultúry, kde vedieme viac vojnu ako dialóg. Tento stav potom spôsobuje znechutenie a nezáujem u tých, ktorí majú umiernenejší, alebo neutrálnejší postoj. A to je veľké zlyhanie, pretože otázka posvätnosti ľudského života je pre spoločnosť nesmierne dôležitá.

Často práve vzťah spoločnosti k starým, bezbranným a postihnutým je ukazovateľom jej úrovne. Ako príklad by som chcel uviesť kultúru dialógu, ktorú som v tejto otázke zažil počas online semestra o praktickej etike na Princeton-skej Univerzite, ktorú vedie jeden z najznámejších zástancov pro-choice voľby Peter Singer. Profesor Singer pozval na svoju hodinu zaoberajúcu sa potratmi a posvätnosťou ľudského života katolíckeho filozofa Charlesa Camosy-ho a spoločne viedli medzi sebou jeden z najkultivovanejších dialógov aký som videl pri tejto tématike. Profesof Camosy predstavoval ideál kultúry dialógu, o ktorej písal Ladislav Hanus. Problém vnímania posvätnosti ľudského života a potencionality, ktorú v sebe nesie každé nenarodené dieťa, vysvetľoval bez nutnosti ideologického podfarbenia a náboženských argumentov, voči ktorým je ťažko viesť racionálnu diskusiu.

Taktiež som sa dozvedel, že profesor Singer a Camosy každoročne usporadúvajú konferenciu “Open Hearts, Open Minds and Fair-Minded Words”, na ktorej sa zúčastňujú obe názorové spektrá a v spoločnom dialógu hľadajú celospoločenské riešenie tejto ťažkej témy. Možno je to niečo, do čoho potrebujeme ako spoločnosť dorásť a kým dorastieme, som rád, že existujú projekty ako Bratislava za život, ktoré udržujú tému hodnoty ľudského života stále otvorenú a každoročne pripomínajú spoločnosti, že je to téma, o ktorej potrebujeme viesť dialóg.

Modlitba a šťastie

30.07.2014

Pred pár týždňami som písal blog o šťastí s malým návodom založeným na viacerých psychologických štúdiách. Štúdie sa zaoberali skúmaním aktivít, ktoré značne prispievali k zvýšenému pocitu prežívania dlhodobého šťastia. Základné praktiky, ktorých efekt bol skúmaný, spočívali v každodennom opakovanom uvedomovaní si vecí za ktoré je človek [...]

Čo ste o vzťahoch možno nepočuli

15.06.2014

„Vzťah je ako žralok. Musí sa neustále posúvať dopredu, inak zahynie.“ Woody Allen Muži aj ženy sú v rovnakej miere zodpovední za neúspechy vo vzťahoch, takže úspech vášho vzťahu leží vo vašich rukách.V skutočnosti je myšlienka, že vy a váš partner máte pracovať na vašom vzťahu, úplne nesprávna. Váš vzťah pracuje na vás. Tak [...]

Tajomstvo šťastia

08.06.2014

Nedávno som pred spaním pozeral na TED-e prednášku Shawna Anchora zo série „Work Smarter“. Po dopozeraní som bol nútený sa zamyslieť nad štandardne rozbehanými vecami vo svojom živote. Často krát prežívame svoj život ako na bežiacom páse. Častý stres, naháňačky a každodenná rutina nám vytvára ten pocit rozbehnutého vlaku, ktorý nejde zastaviť. Poznáte ten [...]

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

michalhornak

.životný štýl. náboženstvo. psychológia .filozofia. história. sexualita. evolúcia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 318853x
Priemerná čítanosť článkov: 7415x

Autor blogu

Kategórie