Založ si blog

Tajomstvo šťastia

Nedávno som pred spaním pozeral na TED-e prednášku Shawna Anchora zo série „Work Smarter“. Po dopozeraní som bol nútený sa zamyslieť nad štandardne rozbehanými vecami vo svojom živote. Často krát prežívame svoj život ako na bežiacom páse. Častý stres, naháňačky a každodenná rutina nám vytvára ten pocit rozbehnutého vlaku, ktorý nejde zastaviť. Poznáte ten pocit?

 Tento životný štýl moderného človeka zbavuje nielen plného prežívania života, ale často krát zapríčiňuje podráždenosť a ten náš tradičný slovenský negativizmus. Nepomáhajú k tomu ani každodenné správy, kde značným spôsobom prevažujú negatívne nad pozitívnymi. Výsledok tohto je podobný syndrómu medikov v prvých ročníkoch. Po naštudovaní diagnóz a symptómov, ktoré môže človek mať, si zrazu uvedomia, že majú všetky. Ak každý deň počúvame negatíva z dlhodobého hľadiska tak začne fungovať aj náš mozog.

Všeobecný vzorec, ktorým ako ľudia rozmýšľame, je postavený na tom, že ak budeme tvrdo pracovať, budeme úspešní, a ak budeme úspešní, potom budeme šťastní. Okolo tohto modelu má väčšina ľudí postavených celý svoj život, motiváciu a každodenné fungovanie.

Problém je, že tento model je nefunkčný, a to z dvoch dôvodov. Zakaždým, keď prežívate úspech, váš mozog si nastaví nové vyššie hranice a predstavu toho ako vyzerá úspech. Ak hľadáme šťastie za takýmto úspechom, nikdy sa k nemu nedostaneme. Šťastie je tak posunuté za náš kognitívny horizont a stáva sa psychologicky nedosiahnuteľné.

Druhá dôležitejšia vec je tá, že náš mozog pracuje presne opačne. Ak dosiahneme pozitívne vnímanie už v prítomnosti získavame tzv. výhodu šťastia. Náš mozog pracuje ďaleko lepšie v pozitívnom ako v negatívnom nastavení. V takomto stave stúpa naša kreativita, inteligencia aj energia. Dokonca to merali a zistilo sa, že pri pozitívnom vnímaní je náš mozog o 31% produktívnejší ako v neutrálnom, alebo negatívnom.

Ak dokážeme obrátiť tento vzorec a naučíme sa byť viac pozitívni v prítomnosti, všetko ostatné pôjde lepšie. Najskôr treba prežiť šťastie až potom príde úspech, nie naopak. Dopamín, ktorý sa nám vyplavuje do mozgu pri pozitívnom nastavení má dve funkcie, navodzuje pocit šťastia a zároveň aktivuje všetky centrá učenia v mozgu.

Shawn v prednáške ponúkol jednoduchý 21 dňový tréning mozgu, ktorý pomôže vnímať svet viac pozitívnym spôsobom. A nezaberie viac ako 5 minút denne. Výsledky tohto programu sú veľmi citeľné a Shawn ich skúmal vo viacerých štúdiach.

Čo je na to treba? 4 jednoduché veci. Každý deň si zapíšte 3 nové veci za ktoré ste vďačný. Toto pomôže nastaviť náš mozog aby sa sústredil viac na pozitívne a nie negatívne veci. Zapíšte si každý deň jeden pozitívny zážitok, ktorý ste zažili za posledných 24 hodín. Tento tréning pomôže vášmu mozgu znovu udalosť prežiť a hlbšie si ju uchovať. Venujte každý deň aspoň 2 minúty meditácií. A nie nemusíte byť mníchom aby ste vedeli meditovať. Meditácia spočíva v jednoduchom sadnutí a sedení v tichu počúvajúc sám seba. Stačia dve minútky. Meditácia nám okrem iného pomáha zbavovať sa zvyku robiť viac vecí naraz a učí mozog sústrediť sa na jednu vec. A posledná vec, každý deň spravte náhodný dobrý skutok. Aj keď len obyčajnou pochvalou, alebo povzbudením ľudí vo vašom okolí.

Ja sa do toho púšťam, lebo cítim, že znovu potrebujem zmenu. Veľa šťastia v hľadaní šťastia. 

P.S.

Pre inšpiráciu k spomaleniu a hlbšiemu vnímaniu nášho života, ktoré je úzko prepojené s prežívaním šťastia dávam do pozornosti môj starší článok Spomaliť svoj život.

Modlitba a šťastie

30.07.2014

Pred pár týždňami som písal blog o šťastí s malým návodom založeným na viacerých psychologických štúdiách. Štúdie sa zaoberali skúmaním aktivít, ktoré značne prispievali k zvýšenému pocitu prežívania dlhodobého šťastia. Základné praktiky, ktorých efekt bol skúmaný, spočívali v každodennom opakovanom uvedomovaní si vecí za ktoré je človek [...]

Čo ste o vzťahoch možno nepočuli

15.06.2014

„Vzťah je ako žralok. Musí sa neustále posúvať dopredu, inak zahynie.“ Woody Allen Muži aj ženy sú v rovnakej miere zodpovední za neúspechy vo vzťahoch, takže úspech vášho vzťahu leží vo vašich rukách.V skutočnosti je myšlienka, že vy a váš partner máte pracovať na vašom vzťahu, úplne nesprávna. Váš vzťah pracuje na vás. Tak [...]

Kultúra dialógu a právo na život

04.04.2014

Posvätnosť života, právo na potrat, to všetko sú témy ostro rezonujúce našou spoločnosťou a viac ako inde, práve tu je nevyhnutnosť viesť otvorený dialóg. Dialóg bez potreby presadzovania ideológie, alebo akejkoľvek agendy, lebo taký dialóg stráca všetky predpoklady toho, čím má dialóg byť. Ladislav Hanus často písal o pestovaní kultúry dialógu a o tom, že [...]

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

michalhornak

.životný štýl. náboženstvo. psychológia .filozofia. história. sexualita. evolúcia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 317080x
Priemerná čítanosť článkov: 7374x

Autor blogu

Kategórie