Založ si blog

Prečo má zmysel meditácia a stíšenie

Stárnutie je komplexná záležitosť vstupujúca do hry s mnohými faktormi, ale jednou vecou s ktorou výskumníci súhlasia je to, že naše stárnutie spôsobuje stres. Dan Buettner sa zaoberá skúmaním miest, kde žijú dlhovekí ľudia. Okrem iného zistil, že využívanie mechanizmov na prekovávanie stresu, ako sú modlitba a meditácia, má veľkú dôležitosť práve v miestach, kde žijú dlhovekí ľudia. Tieto sú jedným z hlavných faktorov pre dosiahnutie dlhodobého zdravia a pomalého stárnutia.

 

V histórií je možné nájsť mnoho príkladov zdanlivo nestarnúcich svätcov, ktorí boli oddaní praktikovaniu meditácie, a ktorých životy boli ukážkou nesmiernej kapacity ľudského tela pre ďaleko dlhší život, než je dnešná priemerná dĺžka života.

Títo svätci oddali celý svoj život meditácií, ale tieto benefity môžeme využívať aj my, bežní ľudia. Meditácia sa ukázala byť jednou z najviac prospešných praktík pre znižovanie niektorých druhov stresu, vzťahujúcich sa k stárnutiu.

Behom meditácie vyzerá aktivita mysle odlišne ako od stavu spánku, ako aj od stavu odpočinku. Predná časť mozgu vykazuje aktivitu predovšetkým na úrovni theta, čo hovorí o tom, že myseľ monitoruje naše vnútorné skúsenosti. Zadná časť mozgu je aktívna na vlnách alfa, ktoré sú spojené s odpočinkom. A vlny beta, ktoré sú typické pre aktívny vedomý život nie sú počas meditácie zaznamenané. Taktiež neboli pri nej zaznamenané vlny delta spojené s hlbokým spánkom.

Dvadsať minút uvedomelej meditácie denne vám prinesie vnútorný pokoj, znižuje riziko ochorenia a môže dokonca pridať pár rokov života. Výzkumy naznačujú, že meditácia dokáže spomaliť stárnutie na bunečnej úrovni a tým váš život predĺžiť .

Meditácia predstavuje schopnosť starať sa o pozitívne emócie. Jej účinnosť v rámci liečby depresie a úľavy od stresu bola v lekárskej literatúre zdokumentovaná už v roku 1970. Meditácia a s ňou spojené znižovanie stresu oddaľuje stárnutie a smrť telesných buniek.

Bunky v našom tele obsahujú telomery, čo sú malé, ochranné klobúčiky na konci vlákien DNA. Zakaždým, keď sa naše bunky delia, telomery sa skrátia, aby chránili DNA pred poškodením. Dĺžka telomerov predstavuje ukazateľ bunečného stárnutia. Čím kratší je telomer, tým staršie a vyčerpanejšie sú bunky a tým pádom aj celý organizmus.

Keď sme pod stresom, alebo sa bojíme, vylučujú naše telá viac stresových hormónov ako kortizol a katecholaminy. Bodlinky týchto hormónov spôsobujú skracovanie telomerov, čo sa prejavuje fyzickým stárnutím. Opačný hormón DHEA, je známy ako hormón mladosti, a pôsobí ako nárazník proti stresovým hormónom. Ide o kľúčový činiteľ telesného veku a dramaticky ubýva s tým ako stárneme. Hladiny DHEA sú tiež znižované úzkosťou a stresom.

Dr. Vincent Giampapa, M.D., vedúci medzinárodného inštitútu pre dlhovekosť, sa veľmi významne podielal na posledných vedeckých výskumoch procesu stárnutia. Jeho štúdie, pri ktorých bola využívaná audio technológia, k navodeniu hlbokej meditácie odhalila nasledujúce skutočnosti:

  • Hladiny kortizolu sa znižujú priemerne o 46,47%, pozitívne zmeny pociťuje 68% sledovaných ľudí.
  • Viac než 68% ľudí má zvýšenú hladinu DHEA – jej priemerné navýšenie býva 43,77%
  • Hladiny melatoninu sa zvyšujú v priemere o 97,77% – pozitívne zmeny nastávajú u viac ako 73% ľudí. (antioxidant, činiteľ kľudného spánku, zlepšovania nálady a pocitov spokojnosti.)

Výsledky neurálnych obrazov a biochemických laboratórií potvrdzujú, že zmeny mozgovej činnosti spôsobené meditáciou znižujú úroveň týchto stresových hormónov. To zase vedie k menšiemu ovplyvňovaniu telomerov a tým pádom k predĺženiu životnosti našich buniek.

Najvýraznejšie efekty trojmesačného meditovania našli vedci v dvoch oblastiach, ktoré fungujú ako spojité nádoby – zosilenie vedomej kontroly nad vlastným jednaním i okolím a pokles neurotických príznakov spojených s negatívnymi emóciami. Spoločným menovateľom oboch príznakov je pokles úrovne každodenného stresu.

Ďalšie priaznivé efekty meditácie objavili vedci v zosilnenej duchaprítomnosti, teda schopnosti pozorovať vlastnú skúsenosť efektívnym spôsobom. Psychologické testy taktiež odhalili zosilnené vedomie zmyslu života, teda schopnosť prežívať vlastný život ako zmysluplný, hodnotný a naplnený dlhodobými cieľmi.

Pravidelné praktikovanie meditácie prináša široký rozsah prínosov k zlepšovaniu zdravia a najnovšie výskumy v medicíne dokazujú, že meditácia aktivuje prirodzené schopnosti tela, čím ho chráni pred stárnutím.

 

Štúdie:

Meditation experience is associated with increased cortical thickness

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1361002/

Age effects on gray matter volume and attentional performance in Zen meditation

http://www.headspacebook.com/resources/journal-age%20effects%20on%20gray%20matter%20in%20zen%20meditation.pdf

Can Meditation Slow Rate of Cellular Aging? Cognitive Stress, Mindfulness, and Telomeres

http://www.upaya.org/uploads/pdfs/MeditationandtelomereEpelANYAS2009.pdf

 

Modlitba a šťastie

30.07.2014

Pred pár týždňami som písal blog o šťastí s malým návodom založeným na viacerých psychologických štúdiách. Štúdie sa zaoberali skúmaním aktivít, ktoré značne prispievali k zvýšenému pocitu prežívania dlhodobého šťastia. Základné praktiky, ktorých efekt bol skúmaný, spočívali v každodennom opakovanom uvedomovaní si vecí za ktoré je človek [...]

Čo ste o vzťahoch možno nepočuli

15.06.2014

„Vzťah je ako žralok. Musí sa neustále posúvať dopredu, inak zahynie.“ Woody Allen Muži aj ženy sú v rovnakej miere zodpovední za neúspechy vo vzťahoch, takže úspech vášho vzťahu leží vo vašich rukách.V skutočnosti je myšlienka, že vy a váš partner máte pracovať na vašom vzťahu, úplne nesprávna. Váš vzťah pracuje na vás. Tak [...]

Tajomstvo šťastia

08.06.2014

Nedávno som pred spaním pozeral na TED-e prednášku Shawna Anchora zo série „Work Smarter“. Po dopozeraní som bol nútený sa zamyslieť nad štandardne rozbehanými vecami vo svojom živote. Často krát prežívame svoj život ako na bežiacom páse. Častý stres, naháňačky a každodenná rutina nám vytvára ten pocit rozbehnutého vlaku, ktorý nejde zastaviť. Poznáte ten [...]

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

michalhornak

.životný štýl. náboženstvo. psychológia .filozofia. história. sexualita. evolúcia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 317048x
Priemerná čítanosť článkov: 7373x

Autor blogu

Kategórie